Myten om DRs objektivitet

Af Lars Kragh Andersen, licensmodstander

Når tilhængere af medielicens skal forsvare ordningen, er et af de mest almindelige argumenter, at vi har brug for en medieudbyder, der er objektiv i sin nyhedsdækning, fri af politiske interesser, og at ingen udbyder, der opererer på markedsvilkår vil kunne leve op til kravet om objektivitet og neutralitet.

I Bekendtgørelse af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed § 10 hedder det bl.a, at der i ” informationsformidlingen skal der lægges vægt på saglighed og upartiskhed”.
Men idéen den objektive og upartiske nyhedsformidling er en myte. Alle nyheder, uagtet afsender og niveauet af tilstræbt ”objektivitet” har nemlig en vinkel, der altid vil kunne politiseres og kritiseres.

Bruger man f.eks. en venstreorienteret professor fra RUC eller AE-rådet til at udlægge en økonomisk problemstilling, eller bruger man en liberalistisk økonom fra Saxo Bank eller CEPOS?

Når der kommenteres på EU-stof, inviterer man så EU tilhængeren Dan Jørgensen ind som kommentator, eller bruger man den EU kritiske Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti?

Laver man en historie om nedsættelse af kontanthjælpen med den hoved-vinkel, at det er synd for kontanthjælpsmodtageren eller, at det er gavnligt for det økonomiske incitament til at komme i arbejde?

Alle ovennævnte redaktionelle valg vil udmønte sig i en politisk vinkling på den nyhed, der dækkes og den tilstræbte objektivitet vil forblive netop det – tilstræbt og uvirkelig for de, der er uenige i den valgte vinkling.

Tilhængeren af medielicens vil indvende, at kommercielt drevne nyhedsmedier vil have en interesse i at please annoncørerne, aktionærerne og kunderne, og at deres nyheder derfor vil være farvede. Og det er også helt rigtigt.

Men hvad gør et politisk drevent og finansieret nyhedsmedie anderledes? Ja, det er ikke aktionærer, kunder og annoncører, der skal pleases, men derimod de politikere og den stat, der finansierer mediet og giver det en monopollignede særstilling, der ikke skal have for mange dask over nakken. For hvem bider for alvor den hånd der fodrer dem? Ikke mange – det ville simpelthen være dumt.

Udover at objektivitet er umulig opgave rent redaktionelt, er idéen om behovet for de ”rigtige” nyheder også en grov undervurdering af medieforbrugeren. For hvad siger det om ens verdenssyn, hvis man mener, at man med trussel om løntilbageholdelse skal betale til en mediemastodont som DR? Jo, det siger faktisk, at man ikke har tillid til, at den gennemsnitlige dansker selv formår at vælge et nyhedsudbud, der er balanceret og har journalistisk lødighed – begge i øvrigt begreber, der er dybt subjektive.

Men så dumme er vi danske faktisk ikke. Vi kan godt vælge selv, og vi kan godt gennemskue, at nyheder har en afsender, og at denne afsender har en holdning og en politisk agenda. Det kan vi i dag, og det vil vi kunne, hvis DR mister sin status som statsmedie.

Vi danske er nemlig en hel del klogere, end de fleste politikere går og tror. Og heldigvis for det – ellers så det sort ud.

12 thoughts on “Myten om DRs objektivitet

 1. Jaaaaaaa…. Meeeeeen… Man kan vel være objektiv, hvis man har en “ekspert” fra begge lejre inde? Don’t get me wrong, jeg synes DR’s nyheds udbud er horribelt dårligt, ukritisk og at de dækker de helt forkerte ting, for at skabe underholdning, men din nyhed Lars er mere af samme skuffe, nemlig at du er mod DR 🙂

  • Vi har aldrig påstået at vi er neutrale, endsige objektive 🙂

   Angående dit argument, hvordan vil du sikre at dine to “eksperter” fra “hver sin lejr” tilsikrer objektivitet? Og hvem vælger hvilke lejre man vil indhente eksperter fra? 🙂

 2. Så sandt det du skriver 🙂 De har slet ikke argumenterne på deres side DR, det er jo kun et spørgsmål om tid før nok mennesker vågner op til dåd og indser DR bare prøver at kræve folks surtjente penge for at se TV som ingen gider se alligevel når det kommer til stykket? Skandaløst, virkelig..

 3. Holder helt og holdent,med afmeld dig licensen,, vi skal og må af med den medie licens ,så dansken selv får mulighed for at vælge,Og vi skal os kæmpe for at den ikke istedet ,kommer over skatten,, DR må udbydes til salg og lur mig om det ikke nok skal blive solgt ,De har jo fundamentet iorden ,takket være at danskeren har været tvunget til at betale i årtier,

 4. Og så kunne staten jo tilmed tjene en hulen masse penge ,ved salg, som ville kunne gå i vores alle sammen `”s slunkne statskasse,

 5. PS må jo da være en del milliarder værd, hvad kostede det ikke at byggede det

 6. Hej Lars

  Godt initiativ med at afskaffe medielicensen. Jeg kom til at tænke på en artikel af Ayn Rand der hedder “How to Read (and Not to Write) som er i bogen The Voice of Reason hvor hun går ind og analyserer nogle journalister i deres måde at formidle på.

  Jesper

 7. Jeg er så enig!
  Desværre er myten om objektivitet ikke begrænset til DR. Masser af medier bilder sig ind at de er ‘objektive’, hvis bare to modstridende synspunkter bliver repræsenteret.
  Men der findes ikke neutrale journalister – så hvordan skulle der kunne findes neutral journalistik? Bare valget af stofområder er jo en stillingtagen til, hvad der er brug for historier om.
  Det, man kan forlange af nyhedsjournalistik er, at fakta er korrekte, hverken mere eller mindre. Og egentlig bliver nyheder vel også mere interessante, når nogen giver dem en vinkel?

Comments are closed.